Haugesund

Haugesund er kjent for "Sildajazz" og Filmfestivalen og ligger vakkert til mot Nordsjøen, skjermet av Karmøy

 • 15,92%

  Prisvekst siste 3 år

 • 24 172 kr/kvm

  gjennomsnitt Q4 2022

 • 41 dager

  gjennomsnittlig salgstid

 • 19 min

  til Haugesund Lufthavn Karmøy

Litt om Haugesund.


Haugesund er en by og kommune i Nord-Rogaland. Tettstedet Haugesund hadde 45 686 innbyggere i begynnelsen av 2022, og er det 12. største tettstedet i landet. Byen fungerer som regionsenter for i overkant av 111 000 mennesker på Haugalandet.

Haugesund har en relativt kort historie som by, men en sterk tilknytning til vikingtiden. Harald Hårfagre ble etter sin død hauglagt på Haug ved Karmsund, et område som senere gav navn til byen og kommunen Haugesund.

Byen ligger åpent til ved Nordsjøen, men mesteparten ligger skjermet av øya Karmøy , samt øysamfunnet Røvær i vest. Byens værmessig beskyttede beliggenhet, samt de gode havneforholdene i Smedasundet , ga byen fortrinn som voksende fiskerihavn. Skipsfartsmessig lå byen sentralt til, ved den beskyttede leia gjennom Karmsundet og sundet er fremdeles en av landets mest trafikkerte skipsleder.

Sammen med sildefisket (og i en viss grad hvalfangst) fulgte flere andre næringer i Haugesund. Byen har tradisjon som viktig verfts-, skipsbyggings- og rederby, og hadde på et tidspunkt den tredje største handelsflåten i Norge.

Haugesund- med bolig for en hver smak.

Haugesund sentrum er preget av sitt kvadratur (rutenett), basert på reguleringsplan fra byens etablering i 1854. Byen har også en vakker, eldre trehusbebyggelse intakt. Disse kvalitetene i kombinasjon med ny, moderne bebyggelse gir byen karakter og et variert uttrykk.

Byen har vokst geografisk kraftig, om enn folketallet har vokst mer forsiktig de siste tiårene. I dag vokser byen østover med store boligområder i Skåredalen, og det er også bygget ut store områder nordover, blant annet på Bleikemyr. Byen har et bredt utvalg av boliger fra leiligheter til eneboliger og det er mange planer som er iverksatt for å forbedre infrastrukturen og byggene i byen. Det er også en rekke nye boligprosjekter som er under utvikling.

Haugesund- med fokus på de unge.

Haugesund har et bredt utdanningstilbud til de unge med hele ti kommunale barneskoler og fem kommunale ungdomsskoler. Tre av skolene er kombinerte barne- og ungdomsskoler. I tillegg har byen to private skoler, Steinerskolen med barne- og ungdomstrinn, samt Danielsen ungdomsskole.

I tillegg til seks kommunale barnehager har kommunen mange private barnehager.

Høyskolen på Vestlandet har hele fem campuser og et bredt stuedietilbud, så det er ingen grunn til å flytte fra byen for å kunne finne en interessant stuedieretning.


Sport- og friluftstilbudet i Haugesund står ikke tilbake for noe. Her finner du idrettsklubber for enhver smak. Byen har en rekke idrettslag som driver breddeidrett. Haugesund kan by på flere idretts- og svømmehaller. Byen omkranses av vakker natur og kan by på både tur-, løpe- og sykkelstier for store og små. For mennesker med maritime interesser er Haugesund et eldorado, med vakker skjærgård og Nordsjøen rett ut.

Det startet med silda.

Byen Haugesund vokste frem fra midten av 1800-tallet som følge av rike sildeforekomster i havområdene utenfor. Selv om silda etter hvert forsvant og industri og handel gradvis overtok for fiskeriene, har byen fremdeles tilknytning til maritime næringer gjennom verftsindustri og shipping. 

Byens største industriarbeidsplass er Aibel (tidl. Haugesund Mekaniske Verksted), som i dag er engasjert med vedlikehold innen oljerelatert industri. Sjøfartsdirektoratet er siden 2006 lokalisert i Haugesund.

I dag er handels- og servicenæringen dominerende, først og fremst service/helse/utdanning for resten av Haugelandet.

I 2014 hadde Haugesund landets 8. største omsetningstall per innbygger innen detaljhandel.

Filmfestival og Sildajazz.

Byen har et meget variert tilbud av utesteder som kafeer, diskotek og restauranter. det store utvalget av butikker og varehus tiltrekker kunder fra store deler av Haugalandet.

Som det naturlige sentrum for et omland på i overkant av 100 000 mennesker blir det sagt at Haugesund er småbyen med storbyens kvaliteter. Haugesund er en by for store arrangement. Siden 1973 har Haugesund vært vert for Filmfestivalen, vurdert som en av de to viktigste i Skandinavia. Den mest populære festivalen er utvilsomt Sildajazzen, som kan betegnes som en folkefest. Mange kommer i fritidsbåter, som legger til ved Indre kai, så de opptar halve Smedasundet, slik sildebåtene gjorde da sildefisket var en viktig næring for byen. Byen er også vertskap for ulike musikkfestivaler og landsmøter, bl.a. Haugesundskonferansen, en av Norges viktigste maritime konferanser.

Ta fergen -ikke toget.

Haugesund har god offentlig kommunikasjon, men ingen togstasjon- da blir Bergen eller Stavanger det nærmeste. Det er imidlertid gode bussforbindelser til Bergen og Stavanger med Kystbussen eller østover til Oslo med Haukeliekspressen. De lokale bussforbindelsene er også gode.

Det går ferge til Utsira og rutebåt til Røvær og Feøy og fra Haugesund lufthavn, Karmøy kommer du deg til Oslo, Bergen, Gdańsk, Alicante, Málaga og flere «Syden-destinasjoner».

Hvorfor kjøpe nybygg?

 • Trygghet og Garantier

  Man slipper å reklamere eller kreve heving av boligen som følge av mangler, da det oftest er ingen større feil. Du har også lovfestet garanti på 5 år.

 • Gode Energiløsninger

  Med miljøvennlige energiløsninger vil du minimere dine energikostnader, samtidig som du drar nytte av et bedre inneklima.

 • Moderne Arkitektur

  Nye boliger har som regel et minimalistisk og rent uttrykk, med mye lys, luft og store åpne planløsninger.

 • Gode Planløsninger

  Nybygg er ofte veldig arealeffektive boliger med store bad og kjøkken. I tillegg kan du skreddersy det meste du måtte ønske, slik at boligen blir tilpasset din smak og behov.

 • Høy Teknisk Standard

  Nybygg kommer med høy teknisk standard på alt av materialer og byggemetoder. Vedlikehold er noe man slipper å gjøre på mange år.

Finn din drømmebolig på eiendom.no

Det siste av nybygg samlet på ett sted.